Rouva Kotkot: Putiikin perustaminen

Rouva Kotkot: Putiikin perustaminen

Kananlento-putiikki aloitti toimintansa Hevonpellon tilalla joulukuussa. Kerron teille tässä hieman mitä kaikkea putiikin aloittaminen on käytännössä tarkoittanut. Tämä voi olla jollekin vähän tylsääkin tekstiä, mutta kirjoitan kuitenkin. 

Putiikkirakennus on alunperin vanha navetta ja sitten siinä on ollut myös hevosia. Jossain välissä tilassa ei ollut eläimiä lainkaan ja se toimi useita vuosia varastona. Loppujen lopuksi tilaan tehtiin melko vähän muutoksia, kun tila oli saatu puhdistettua. Seinä kalkittiin, eristystä vähän parannettiin, karsinarakenteita poistettiin ja lattialle laitettiin kaksikomponenttimaalia. Lämmitys piti muuttaa vähän taloudellisemmaksi. Tilasta ei haluttu kuitenkaan tehdä streriilin ja tylsän näköistä, joten vamhoja rakenteita jätettiin paikoilleen ja jopa korostettiin. Lattia on epätasainen, mutta meidän ja useiden asiakkaidenkin mukaan se on sellaisenaan viehättävä.

Liiketoimintaa varten perustimme yrityksen nimeltä Osuuskunta Orrella. Osuuskunta sopii meille, sillä meille osuuskunnan arvopohja tuntui toimintaamme sopivimmalta. Perustamispapereiden tekeminen oli helppoa, sillä olenhan minä Rouva Kotkott myös yritysneuvoja. Suurin haaste oli suunnitella osuuskunnan säännöt. Yksinkertaisemmillaan osuuskunnan sääntöjen määrittely on helppoa, mutta meidän piti säännöissä sopia monenlaisista asioista. Vähäisin ei ollut se, että säännöissämme tulee määritellä miten työmme eläinten hyväksi käytännössä näkyy.

Tuotteita saimme jäseniemme omista yrityksistä ja hankimme myös uusia toimittajia. Helmikuussa matkaamme Saksaan messuille etsimään uusia meidän eläimelliseen maailmaamme sopivia tuotteita. Hankimme myös laitteistoa omaa tuotantoamme varten ja käynnistimme yhteistyökumppaneiden etsimisen.

Sitten piti miettiä maksamiseen liittyvät asiat. Pankissa kävimme tekemässä sopimuksen ja se hoitui kätevästi Herra Kotkotin pankissa. Maksupäätteet ovat kehittyneet huimasti, etenkin käytettävyyden ja sopimusten kannalta. Joskus aikoinaan yrittäjän piti tehdä monta eri sopimusta varmennuspalvelusta, laitetoimittajan kanssa, tietoliikenneyhteyksistä yms. Nyt riitti, kun valitsimme mielestämme parhaan paketin. Laite tuli sopimuksen teon jälkeen vuorokaudessa suoraan Hevonpeltoon toimitettuna. Oli kyllä mahtavaa!

Myymälä tarvitsee huonekaluja, mutta me emme halunneet mitään perinteisiä myymäläkalusteita. Kaikki kalusteet löytyivät omista varastoistamme. Joitakin joutui hieman maalaamaan, mutta huonekalujen maalaaminen on lempiharrastuksiani... paitsi jos on kiire.

Putiikkia perustaessa sitten hauskinta puuhaa on laittaa tuotteita esille. Meille kyllä pukkasi hirveä kiire. Olimme suunnitelleet, että kaikessa rauhassa mietimme mitä tulee mihinkin ja oikein nautimme tästä vaiheesta. No... haaveeksihan tämä jäi. Kaikki saatiin nippa nappa hyllyihin ennen avajaistapahtumaa. Hiki virtasi... Jouduimme myös toistaiseksi luopumaan nykyisen myymälätilan viereisen tilan käyttöönotosta. Aika ei riittänyt. Myöhemmin otamme tilan käyttöön ja sinne tuleekin sitten hauskoja juttuja... Myöhemmin niistä lisää.

Loppuvaiheessa Neiti Närhenmuna oli aikalailla flunssainen ja enkä minäkään kovin hyvinvoiva ollut. Jostain kumman syystä saimme kuitenkin kaiken järjestettyä avajaisiin. Toisaalta, jos emme olisi laittaneet avajaispäivää ihmisten tietoon ajoissa, emme varmaan vielä nyt helmikuussakaan olisi saanut putiikkia avattua.

Oma haasteensa oli myös putiikista potentiaalisille asiakkaille kertominen, etenkin kun putiikki sijaitsee täällä korvessa. Meillä oli realistinen käsitys siitä, millaista liikennettä pieni putiikki korvessa voi aikaansaada. Kananlento-putiikin tarkoitus on olla meille verkkokauppamme käyntikortti ja erilaisten tapahtumien keskipiste. Emme siis tavoittele suuren suuria massoja. Verkkokauppa avataan myöhemmin ja meillä on ollut toistaiseksi tarkoitus vain tiedottaa tästä myymälästämme lähiseutujen asiakkaille.

Teimme tämän verkkosivuston ja markkinoimme pääsääntöisesti Facebookin kautta. Kerroimme alueen asukkaille tulevista avajaisistamme alueen ryhmissä sekä ostimme jonkin verran Facebookin mainontaa. Hieman jaoimme myös pientä esitettä. 

Koska putiikki sijaitsee täällä Sipoossa korvessa, piti meidän myös hankkia opasteita ja laittaa tänne sivuille myös erilliset ajo-ohjeet. Oli siis hankittava opasteita. Oli hankittava myös rakennukseen isompi valaistu kyltti, jotta ihmiset ymmärtävät tulleensa oikeaan paikkaan.

Järjestimme ennen avajaispäivää pienen kutsuvierastapahtuman. Tilaisuus oli oikein mukava ja oli ihana nähdä ystäviä.

Avajaisiin saimme Mutkunmäen ihania alpakoita ja naapuritilan ponin. Hevonpellon kanoja pääsi myös katsomaan.Avajaisissa jännitti kaikesta aiemmasta kokemuksesta huolimatta. Tulisiko kukaan? Aamusta oli rauhallista, mutta sitten alkoi porukkaa käydä oikein mukavasti. Kauppa kävi ja oli ihana saada putiikista positiivista palautetta. Olemme olleet putiikin alkutaipaleeseen erittäin tyytyväisiä.

Kirjoitettuna tämä kaikki vaikuttaa aika simppeliltä. Tämä oli kuitenkin viides putiikki, jota olen ollut  itse perustamassa ja kokemus tuo osaamista. Olen myös opiskellut alaa pitkään, tutkinut ja neuvonut muita. Osa asioista meillä oli jo valmiina eikä meidän tarvinnut miettiä rahoitusta tms. 

Työmme on vasta alussa. Tekemistä piisaa. Mutta eipä tule aika pitkäksi.

Terveisin

Rouva Kotkot


PS: Tätä blogia ei voi toistaiseksi kommentoida kuin rekisteröitymällä meille allaolevan linkin kautta. Muutetaan tämä juttu myöhemmin... kun ehditään...


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.