Rouva Kotkot on yleensä leppoinen tyyppi, mutta joskus ärsyttää. Joskus sitä on suorastaan vihainen.
Rouva Kotkotin silmiin sattuu vähän väliä Facebookissa kaiken maailman verkkokauppoja, joissa näyttäisi olevan myynnissä kauniita tuotteita ja erittäin edulliseen hintaan. Tarjous näkyy olevan vielä tämän päivän voimassa ja mieli tekisi ostaa. Toimituskulujakaan ei olisi! Kovin moni näkyy innostuneen mainoksesta. Rouva Kotkot on kuitenkin itse verkkokauppias ja kouluttaa myös muita kauppiaita. Hänellä on aina tapana tutkia mistä ostaa tuotteita.
Kauppa näyttää jopa olevan ihan suomenkielinen ja verkkokaupan nimikin jollain tapaa jossain tapauksissa suomalaisen kuuloinen. Voi olla jopa fi-osoite. Sivuilla saattaa jopa kauppias "Keijo-Veera" tai joku muu kertoa tarinaansa siitä kuinka perusti putiikkinsa. Sitten joku kuitenkin alkaa tökkiä. Jotkut sanamuodot ovat vähän omituisia. Seuraavaksi Rouva Kotkot käy katsomassa toimitusehdot ja tietosuojalausekkeen (aina ei löydy näitäkään). Jos noissa osioissa on omituista ja hoopoa tekstiä tai teksti on englanniksi, ei kyse ole suomalaisesta verkkokaupasta. Noissa kappaleissa pitäisi lukea selkosuomella lain vaatimat asiat etämyynnistä ja tietosuojasta. No, eipäs taida löytyä.
Jossain kaupoissa ei löydy mistään verkkokaupan yhteystietoja ja yrityksestä kirjoitetaan jotain todella yleistä kuinka on haluttu kehittää sitä sun tätä asiaa. Verkkokauppa lupaa vastata nopeasti, jos laittaa tiedot lomakkeelle tai laittaa sähköpostiin viestin. Puhelinnumeroa ei näy missään, vaikka sanovat olevansa töissä 24/7. Äärimmäisen harvoin nämä epäilyttävät verkkokaupat ovat rehellisiä ja laittavat yhteistietoihin sen, että firman osoite onkin Kiinassa.
Kun kokeilee instagram tai Facebook linkkejä verkkokaupassa, ne eivät välttämättä johda yhtään minnekään. Joskus Facebook-sivuilla on pari päivitystä, mutta seuraajia ei kummemmin ole. Joskus myös tuotteita kehuvat henkilöt kuulostavat suomalaisilta, mutta profiilit on kehitetty tai varastettu hetki sitten. Harvoin tämmöisellä yrityksellä löytyy vuosien taustaa sosiaalisesta mediasta.
Rouva Kotkot käy aina tarkistamassa, että suomalaiseksi esittäytyvässä verkkokaupassa on y-tunnus. Sitä päivää tosin odotellaan, että nekin pöllitään. Ei sen luulisi olevan mikään ongelma huijareille, kun tuotekuvia napataan toisilta nettisivuilta. Myös katuosoite ja puhelinnumero kertovat luotettavuudesta.
Jos tämmöisestä huijarikaupasta ostaa, mitä tapahtuu? Tuote voi tulla tai olla tulematta tai toimitusaika on viikkoja tai kuukausia. Onneksi nykyään on etenkin luottokortilla maksamisessa oma turvansa. Ongelma tulee yleensä siitä, että jonkinlainen paketti kuitenkin tulee, mutta sieltä tulee sitten mitä sattuu. Materiaali voi olla tyystin erilaista mitä kuvassa oli, värit heittävät ja yleensä kootkin on mitä sattuu. No, aidosti suomalaisessa verkkokaupassahan tämä pettymys ei olisi ongelma. Sitä vaan palauttaa tuotteen lain mukaisesti. Monella suomalaisella verkkokaupalla on maksuton palautus tai jos ei ole ilmainen, palautuskustannus on kuitenkin ilmoitettu etukäteen tai muuten ymmärrettävissä. Näissä huijarikaupoissa, jotka eivät sitten olleetkaan suomalaisia, on erittäin usein ehtona, että asiakas lähettää palautuksen seurantakoodillisena ja omalla kustannuksellaan ja vastuullaan. Ei ole muuten halpaa lystiä eikä palautusosoitetta ole tietysti missään automaattisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että se parin kolmenkympin tuote jää palauttamatta. Asiakas ei tästä konkurssiin mene, vaikka toki harmittaa. Tämä on huijareille kannattavaa liiketoimintaa, kun riittävän moni toimii näin.
Joissain tapauksissa yksi sarja tuotetta saattaa olla ihan onnistunut ja siitä asiakkaat antavat hyvää palautetta, kun oli niin halpakin. Mikään ei kuitenkaan takaa, että seuraava satsi on samanlainen.
No, mitäs tämä nyt meille Kananlennossa kuuluu mitä ihmiset ostavat ja mitä noissa verkkokaupoissa tapahtuu? Ensinnäkin me emme hyväksy valehtelua ja huijaamista. Toisekseen se vaikuttaa myös meidän kotimaisten verkkokauppojen toimintaan, kun osa näpeilleen saaneista ostajista ei enää halua ostaa verkkokaupoista. Noissa huijausverkkokaupoissa on ollut myös meidän sivuiltamme napattuja kuvia ja ia muiden suomalaisten yrittäjien tuotekuvia. Tämä tekee meidät vihaiseksi. Sekin ottaa pattiin, kun monen ystäväyrittäjän luottokortin tiedot on varastettu tai mainostili kaapattu. Niitä rahoja sitten käytetään huijausfirmojen mainostamiseen.
Me suomalaiset firmat maksamme täällä kiltisti veromme, että meillä kaikilla olisi hyvä elää Suomessa. Me haluamme jatkossakin pärjätä täällä reilulla pelillä. Siksi kehotamme teitä armaat ystäväisemme katsomaan tarkasti mistä ostatte ja mitä ostatte. Ei meitä yhtään haittaa, jos joku haluaa kaukomailta ostella silloin kun peli on reilua. Katso siis tietosuojaselosteet, toimitusehdot, yhteystiedot, somekanavat ja jos yhtään epäilyttää googleta ja tutki.
Esimerkiksi Yle on kirjoittanut näistä tapauksista Tässä artikkeli.
Älä silti lakkaa ostamasta hyvistä verkkokaupoista kuten esimerkiksi meiltä Kananlennosta. Meille Kananlentoon voi meilata, soittaa tai tulla vaikka paikanpäälle. Meidän toimitukset on nopeita ja me osataan palvella suomenkielellä. Jos me joskus mokataan, me korjataan virheemme mukisematta. Me halutaan, että meillä on tyytyväiset asiakkaat. Jos et ole vielä kokeillut meitä, niin nyt olisi hyvä hetki. Kurkkaa vaikka mitä just saapunutta meillä on.
Terveisin
Rouva Kotkot
PS: Tietty on vähän hoopoa tämmöisellä nimellä kuin Rouva Kotkot kirjoittaa tätä juttua. Rouva Kotkot on vähän kuin työnimi ja googlaamalla tai just sieltä rekisteriselosteesta sen virallisen nimenkin löytää.
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.