Neiti Piikkinen kirjoittaa seuravan.
Aloitin kiinankääpiöhamstereiden kasvattamisen vuonna 2022 ja naurahdin että tavoitteisiini kuuluu kasvattajanimi 2025. Ja niinhän siinä kävi, että virallinen kasvattajanimeni Ihmemyyrän myönnettiin 10.3.2025 muutama viikko sen jälkeen kun lopultakin sain hakemuksen valmiiksi. Taisin aloittaa sen kirjoittamisen ja täydelliseksi hiomisen loppuvuodesta 2023, joten pieni hetki siinä meni.
Hain nimeä Suomen Hamsteriyhdistyksen alaisuuteen. Suomen Hamsteriyhdistys on puolestaan Suomen Kani- ja Jyrsijäliiton alainen yhdistys, joten nimi Ihmemyyrän on automaattisesti myös liiton alainen nimi. Liitolla on myös viimeinen sana nimen myöntämisessä oman lajiyhdistyksen hyväksyttyä hakemuksen. Suomen Hamsteriyhdistys on edistänyt hamsteritiedon levitystä ja eettistä hamsterikasvatusta Suomessa vuodesta 1989, ja esimerkiksi sen alainen näyttelytoiminta on erittäin aktiivista. Viralliseen kasvattajanimeen vaaditaan Suomen Hamsteriyhdistyksessä valmista näyttöä omasta kasvatuksesta ja vahvaa tietoa siitä mitä on kasvattamassa. Ihan kuka tahansa ei siis nimeä automaattisesti saa, vaan sen eteen pitää tehdä töitä. Pitää päättää mitä lajia ja värejä haluaa kasvattaa, saada sopivat eläimet lisääntymään – joka ei muuten ole sekään itsestään selvää -, viedä kasvattejaan näyttelyihin ja ylipäätään pitää hyvää huolta hamstereistaan. Ja kirjoittaa hakemus jossa selittää omin sanoin auki tämän kaiken sekä kasvattamiensa värien genetiikan. Värilistaa voi toki päivittää myöhemmin, mutta päätin sitten tehdä vaikeimman kautta ja hakea kerralla nimeni alle kaikkia värejä ja kuvioita mustasilmäistä valkoista lukuun ottamatta.
Kasvattajanimeni kattaa ainoastaan kiinakääpiöhamsterit. Jos myöhemmin haluaisin lisätä sen alle jonkun neljästä muusta hamsterilajista, pitäisi minun hakea lajilisäystä samaa reittiä. Toisin sanoen, jos meillä tällä hetkellä syntyisi minun kasvattamanani poikue syyrianhamstereita, talvikoita, campbelleja tai roborovskeja, ei niiden virallisen nimen eteen tulisi nimeä Ihmemyyrän. Kiellettyä näiden lajien kasvatus ei minulta tietenkään ole, mutta keskityn tällä hetkellä kasvatuksellisesti täysin kiinareihini.
Moni varmaan jo miettii, että mitä myyriä kun kuitenkin hamstereista puhutaan. Kuten lähes kaikkien kasvattajanimien, on Ihmemyyränkin takana tarina. Se ajoittuu vuoteen 2018, kun kiersin näyttelyitä ensimmäisen kiinarini Dooran (FIN MVA FIN TVLH LVV18 LGG18 Sani’s Deltagande) kanssa. Doora on edelleen ajatuksissani se Elämäni Hamsteri, tavoite ja suunta mihin haluan kiinareita lajina viedä.
Kerran sen jälleen voitettua jotain esittelin sen hienoa pinkkiä ruusuketta töissä ja työkaverini totesi sen olevan yks ihan ihme myyrä. Sehän jäi elämään, ja seuraava kiinari Alvari (FIN VLH LVV20 Picus Ihan Ihmemyyrä) olikin nimetty Dooran mukaan. Kasvattajanimeni on siis kunnianosoitus Dooran muistolle ja samalla myös kiitos Alvarin kasvattajalle joka minut tähän hommaan lopulta yllytti ja joka on siitä asti uskollisesti minua tukenut ja mentoroinut. Ja pakkohan se on myöntää että kiinari näyttää vähän myyrältä. Mutta se on hamsteri. Kiinankääpiöhamsteri. Nyt meillä sitten syntyy Ihmemyyrän kiinankääpiöhamstereita.
Kasvatukseni tämänhetkiset päätavoitteet ovat uuden pied-kuviomuunnoksen periytymisen tutkiminen sekä luonnonsinisen värin ylläpito ja kehitys. Haaveissa on myös oikeasti hyväkuvioinen luonnonsininen laikukas ja – oletettavasti - maailman ensimmäinen luonnonsininen pied. Normaaleja syntyy vähän sivutuotteena, mutta varsin kivana sellaisena. Tosin on mainittava, että tämänhetkisillä resursseilla sen värin jalostus jää aika pahasti muiden projektien jalkoihin.
Yritän myös saada hamsulastani maailmalle mahdollisimman hyväluonteisia ja terveitä eläimiä. Sellaisia kuin Doora oli. Jokainen hamsteri Suomessa on suurimman osan ajastaan lemmikki, ihan sama vaikka se olisi hankittu kasvatuskäyttöön tai näyttöön. Joten mielestäni on ensiarvoisen tärkeää, että meiltä lähtevät eläimet ovat hyviä lemmikkejä. Onneksi se ja näyttelytavoitteet eivät kumoa toisiaan. Ja onhan näyttelyissä lemmikkiluokka jossa punnitaan hoitoa ja luonnetta.
Kiinankääpiöhamsteri on tosiaan yksi viidestä Suomessa lemmikkinä pidettävästä hamsterilajista. Ne ovat ujoja yksineläjiä, jotka eivät varsinaisesti välitä seurustelusta. Kuitenkin, kiinari on se laji joka todennäköisimmin katselee kanssasi Netflixiä sohvalla. Helppo käsitellä, mutta hankala todella kesyttää sellaiseksi, joka itse vaatii päästä syliin. Joidenkin mielestä tylsä, toisten silmissä äärimmäisen kiehtova.
Sosiaalista kaveria hakevalle suosittelen ennemmin syrkkiä (syyrianhamsteri), mutta rauhallisessa ja ymmärtävässä ympäristössä kiinari on hamstereista paras. Ja tämä on vain hieman puolueellinen mielipide. Ihmemyyrän kiinareiden elämään pääsee tutustumaan Facebookissa tilillä Ihmemyyrän kiinanihmettelijät, sekä Instagramissa tilillä Kotini on eläintarhani (@kotinionelaintarhani). Nettisivut ovat vielä työn alla. Ehkä pitäsi ottaa tavoitteeksi saada ne valmiiksi vuonna 2026
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.